Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η νομιμοποιηση και γιγαντωση ενος περιβαλλοντικου Απαρτχαιντ

Συνταρακτική ως περιβαλλοντική και πολιτική εξέλιξη αποτελεί το θέμα της μεταφοράς των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην περιοχή του Πειραιά. Σε μια περιοχή που διαχρονικά είναι επιβαρυμένη, αφού έχει καταστεί, προφανώς με ταξικά κριτήρια, η χαβούζα όλων των ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της Αττικής.

Οι αποφάσεις εξπρές και πρόχειροι αυτοσχεδιασμοί των υπευθύνων για την σύνδεση δήμων της Ανατολικής Αττικής με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας, στο οποίο θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται λύματα των κατοίκων τους, είναι πρωτοφανείς.

Εν μέσω της πλέον ρευστής πολιτικής κατάστασης της μεταπολίτευσης παρατηρείται οργασμός εξελίξεων, ελιγμών και ανατροπών στο μέτωπο της ορθολογικής διάθεσης των υγρών αστικών λυμάτων. Συγκεκριμένα, μετά την υπογραφή από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέα Ανδρεαδάκη της χρηματοδότησης του έργου της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού, τα λύματα του Δήμου θα καταλήξουν οριστικά και αμετάκλητα στην Ψυττάλεια, οδηγώντας σε ναυάγιο την συντονισμένη αντίδραση φορέων και κατοίκων για φρένο στην πάγια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Πειραιά.

Ως προς την πολιτική διάσταση της αυθαίρετης και πραξικοπηματικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ, διαπιστώνεται με έκπληξη ότι προς όφελος μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, καταστρατηγείται η αρχή της εγγύτητας, η οποία αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, καθώς προϋποθέτει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, κονιορτοποιείται η διαβούλευση με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα που υπηρετεί την αρχή της εγγύτητας. Πλέον η χωροταξία της δημοκρατίας καταλύεται, για να παγιωθεί η πεποίθηση ότι οι φτωχοί συγγενείς της ανάπτυξης και οι αποθήκες όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων του Λεκανοπεδίου μπορούν να αντέξουν κι άλλη επιβάρυνση.

Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος του εγχειρήματος, παρατηρούμε ότι η αποκέντρωση των μονάδων επεξεργασίας των λυμάτων, που αποτελεί μια διεθνώς υιοθετημένη πρακτική, εξαερώνεται, καθώς η προβλεπόμενη λύση της κατασκευής ΚΕΛ στην Π. Φώκαια ακυρώνεται και η βιώσιμη ανάπτυξη που θα μπορούσε να συντελεστεί με την δυνατότητα μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και τις μικρότερες λειτουργικές ενεργειακές απαιτήσεις εγκαταλείπεται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρυπαντικά φορτία εισόδου του ΚΕΛ Ψυττάλειας κυμαίνονται ήδη μεταξύ 89% και 103% των ορίων σχεδιασμού και υφίστανται σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η διάθεση της αποξηραμένης λάσπης. Στο πλαίσιο αυτό, η επιπλέον επιβάρυνση από την διάθεση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά, καθώς η ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη των προς εξυπηρέτηση περιοχών λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά συνέπεια, ενδέχεται το όριο της χωρητικότητας του ΚΕΛ να ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερχείλιση και ο Σαρωνικός θα μετατραπεί σε Νεκρά Θάλασσα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου