Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο Χ.Α.Δ.Α. Σχιστου Περαματος

Γνωριμία με την "in my backyard" περιοχή της Αττικής, η οποία έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά και μεταξύ των άλλων αποτελεί επικίνδυνη εστία μόλυνσης: τον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) Σχιστού Περάματος στο Όρος Αιγάλεω

Το πρόβλημα
Η δυτική περιοχή της Αθήνας, για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε είτε για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων, είτε ως αποδέκτης κάθε είδους αποβλήτων. Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής θα βαρύνουν την περιοχή για πολλά χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2002, μετά από εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή Σχιστού Περάματος υπάρχει ανεπίτρεπτη περιβαλλοντική υποβάθμιση, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών και βιοτεχνικών αποβλήτων, καθώς και μπαζών, ογκωδών αντικειμένων και αστικών αποβλήτων.

Οι πλέον σημαντικές και επικίνδυνες εναποθέσεις είναι αυτές του φωσφογύψου. Η ποσότητα του φωσφογύψου που είναι παραπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας φωσφορικού οξέος και έχει εναποτεθεί στο Χ.Α.Δ.Α., προέρχεται από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που είχε μισθώσει το χώρο από το Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1979, για την εναπόθεση των αποβλήτων του. Η ποσότητα φωσφογύψου είναι περίπου 10.000.000 τόνοι και συσσωρεύτηκε εντός 20 ετών. Όπως προκύπτει από μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η επικινδυνότητα του φωσφογύψου συνίσταται στο γεγονός ότι παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση ραδίου (Ra-226) (από 580 έως 1180 Bq/kg, σε αντίθεση με το σύνηθες των 15 ως 100 Bq/kg). Επιστημονικές έρευνες κάνουν λόγο ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μη κατοικήσιμη για τα επόμενα τουλάχιστον 1000 χρόνια. Οι συνθήκες αυτές αποδεικνύουν, ότι η περιοχή είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και η πιθανή χρήση του χώρου για πολιτιστικές, κοινωνικές ή άλλου είδους δραστηριότητες είναι απαγορευτική.

Πρέπει να τονιστεί ότι σε μικρή απόσταση από το Χ.Α.Δ.Α. χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας - Πειραιά, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, καθώς και διαφόρων επιχειρήσεων, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Επιπτώσεις από την ύπαρξη του Χ.Α.Δ.Α. είναι οι εξής:
- Επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, λόγω της μεταφοράς σκόνης φωσφογύψου από τους δυτικούς ανέμους σε κατοικημένες περιοχές, με εφιαλτικές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.

- Ρύπανση φυσικών αποδεκτών, κυρίως του πολύτιμου υπόγειου υδροφορέα, λόγω της διήθησης των βρόχινων νερών, τα οποία περνώντας μέσα από τα στρώματα φωσφογύψου, τον διαλύουν και τον μεταφέρουν στον υπόγειο υδροφορέα.
- Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Χ.Α.Δ.Α. έχει αναπτυχθεί σε δασική έκταση του Όρους Αιγάλεω, η οποία εκτός των άλλων διαθέτει έντονα στοιχεία ιστορικότητας. Αποτέλεσμα της ύπαρξης του Χ.Α.Δ.Α. είναι η εμφανής παρουσία αποθέσεων ογκωδών αντικειμένων, στερεών αστικών αποβλήτων καθώς και παραπροϊόντων βιομηχανικής και βιοτεχνικής διαδικασίας (υλικά αμμοβολών, κλπ), τα οποία προκαλούν ανεπίτρεπτη αισθητική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
- Εν δυνάμει κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς στο δασικό οικοσύστημα. Οι εναποθέσεις εύφλεκτων αποβλήτων (συσκευασίες, οικοσκευές, κλπ) σε συνδυασμό με την ύπαρξη παραγόντων όπως μπουκαλιών, θραυσμάτων υαλοπινάκων αλλά και τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο μαζικής καταστροφής του οικοσυστήματος από φωτιά, όπως έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της χωματερής, αλλά και την εγκληματική αμέλεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της, εξαιτίας της δραστηριοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης προς μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, το πρόβλημα επιζητεί οριστική λύση. Το ίδιο και οι κάτοικοι της περιοχής…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου