Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η πρασινη αναπτυξη... φυτρωνει στο Ορος Αιγαλεω

Ενα φωτοβολταϊκό πάρκο, μία λιμνοδεξαμενή και το νερό της Ψυττάλειας θα αναγεννήσουν την πληγωμένη οροσειρά.


Η ηλιακή ενέργεια και το νερό της Ψυττάλειας θα επουλώσουν τις πληγές του Ορους Αιγάλεω, που για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης κάθε είδους αποβλήτων, ακόμη και ραδιενεργών.

Την «πράσινη επούλωση» της πληγωμένης οροσειράς προωθεί ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας και Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), προκειμένου το βουνό να αναδασωθεί σε ευρεία κλίμακα και να αντιμετωπιστούν δραστικά τα προβλήματα διάβρωσης των εδαφών του. Για την υλοποίηση του ελπιδοφόρου περιβαλλοντικού έργου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας της ΕΥΔΑΠ και του προεδρείου του ΠΕΣΥΔΑΠ.

«Το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης περιλαμβάνει το σύστημα: "Φωτοβολταϊκό Πάρκο - Λιμνοδεξαμενή - Αξιοποίηση νερού Ψυττάλειας". Αν δεν υπάρξει χρήση μεγάλων ποσοτήτων του επεξεργασμένου νερού της Ψυττάλειας για την άρδευση του Ορους Αιγάλεω, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να πετύχουν οι προσπάθειες αναδάσωσής του» εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης και προσθέτει: «Το περιβάλλον του βουνού, λόγω της έντονης διάβρωσης, των ξηροθερμικών συνθηκών και του ασβεστολιθικού υποβάθρου, δημιουργεί ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των νεαρών φυτών. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία του Ορους Αιγάλεω για την υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας εκτεταμένης αναδάσωσης, απευθυνόμαστε στην ΕΥΔΑΠ για να αξιοποιηθεί το νερό της Ψυττάλειας».

Σύμφωνη η ΕΥΔΑΠ.Ο ΠΕΣΥΔΑΠ πρότεινε στην ΕΥΔΑΠ να χρηματοδοτήσει μέρος των δαπανών δημιουργίας λιμνοδεξαμενής σε υψόμετρο 300 μέτρων στο Ορος Αιγάλεω. Το κόστος των χωματουργικών εργασιών θα το αναλάβει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ενώ η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την προμήθεια των στεγανωτικών μεμβρανών. Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Θεμιστοκλής Λέκκας βρήκε την πρόταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατί όπως είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επαναφορά μέρους του επεξεργασμένου νερού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας, αλλά και η δυνατότητα απορρόφησής του. Η λιμνοδεξαμενή θα συμβάλει με τον τρόπο αυτόν στο πρασίνισμα του Ορους Αιγάλεω, ώστε να υπάρξει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Δ. Αττικής».Η ΕΥΔΑΠ θα εξασφαλίσει την κατανάλωση του νερού της Ψυττάλειας με τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς που θα οδηγούν στο Ελληνικό, στο Ορος Αιγάλεω και στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Το έργο της λιμνοδεξαμενής σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Η ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδότηση της λιμνοδεξαμενής με το νερό της Ψυττάλειας θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW που προγραμματίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ στον αποκατεστημένο χώρο του ΧΑΔΑ Σχιστού.

ΣΧΙΣΤΟ

Εργο πνοής η λιμνοδεξαμενή
Για σχεδόν μισό αιώνα στο Ορος Αιγάλεω απορρίπτονταν επιφανειακά και υπόγεια βιομηχανικά απόβλητα, οικιακά απορρίμματα και αστικά λύματα (χαβούζα). Ομως, οι πλέον επικίνδυνες εναποθέσεις είναι αυτές του ραδιενεργού φωσφογύψου. Η ποσότητα του φωσφογύψου που έχει εναποτεθεί στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) του Σχιστού προέρχεται από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που είχε μισθώσει τον χώρο από το Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1979, για την εναπόθεση των αποβλήτων του. Η ποσότητα φωσφογύψου είναι περίπου 10.000.000 τόνοι και συσσωρεύτηκε εντός 20 ετών. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ υλοποίησε έργο για την αποκατάσταση του επικίνδυνου ΧΑΔΑ. Ωστόσο, επιστημονικές έρευνες αποφαίνονται ότι η περιοχή είναι μη κατοικήσιμη για τα επόμενα τουλάχιστον 1.000 χρόνια.


Ο μηχανικός χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μπανούσης εκπόνησε τη μελέτη για το μεγαλεπήβολο περιβαλλοντικό εγχείρημα και όπως επισημαίνει: «Η λιμνοδεξαμενή θα έχει όγκο περίπου 60.000 κ.μ. και η τροφοδοσία της θα γίνεται από τα όμβρια της λεκάνης απορροής της και από τα επεξεργασμένα λύματα της Ψυττάλειας. Πάνω στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ Σχιστού θα εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκό Πάρκο, αρχικά ισχύος 1 MW και στην πορεία 3 MW. Με το Φ/Π θα υπάρχει η ενέργεια που χρειάζεται, ώστε να αντληθεί νερό από το ΚΕΛ της Ψυττάλειας για την άρδευση του Ορους Αιγάλεω και του αστικού πρασίνου, αλλά και για τη διάθεση νερού για τον σκοπό της πυρασφάλειας της δασικής έκτασης της ευρύτερης περιοχής».

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου