Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Εθελοντισμος σε αστικους και περιαστικους χωρους πρασινου

Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Κύτταρου Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων για την προώθηση της οριζόντιας συνεργασίας φορέων της κεντρικής διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών ομάδων, στα πλαίσια του προγράμματος “Movement of Volunteers for Parks - MVP”, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.


Η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας ενημέρωσης αλλά και η επικοινωνία πρακτικών καλής εφαρμογής εθελοντικών προγραμμάτων με περιβαλλοντικό υπόβαθρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην δεδομένη συγκυρία, που το ενδιαφέρον για το περιβάλλον κατρακυλά και βρίσκουν πεδίο δράσης στην καλύτερη περίπτωση μηδενικά σενάρια και στην χειρότερη παρασιτικά.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να πολλαπλασιαστούν δράσεις εκλαΐκευσης εθελοντικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καθότι  το εθελοντικό κίνημα εμφανίζει μεν μια δυναμική, εντούτοις όμως δεν έχει οργανωμένο προσανατολισμό. Καταρχήν, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζουμε τον αποδέκτη ως "κοινωνία των πολιτών" την στιγμή που απευθυνόμαστε στο λαό. Δημιουργείται παρεξήγηση. Γιατί το εγχείρημα φαντάζει ελιτίστικο παρότι στην ουσία είναι βαθιά λαϊκό. Παράλληλα, είναι αδιανόητο να μην προβλέπεται ιατρική ασφάλιση, ασφάλιση σε περίπτωση ατυχημάτων και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανάλογα με την κατηγορία εθελοντών που υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Επίσης, οι εθελοντικές δραστηριότητες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις υπηρεσιακές. Η συνθήκη αυτή πρέπει να υπογραμμιστεί, ώστε να εξοστρακίζονται σχέδια τύπου Νέας Υόρκης, όταν ο τότε Δήμαρχος Τζουλιάνι εισήγαγε την μαζική εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία και κατάφερε χτύπημα στα εργασιακά κεκτημένα των νοσηλευτών.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο εθελοντικό πρόγραμμα, σίγουρα η περιφρούρηση των υπαρχόντων αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου είναι ένα κρίσιμο στοίχημα. Στην πραγματικότητα, όμως, απαιτείται μαζική κινητοποίηση για διεκδίκηση επιπρόσθετων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου εντός των μεγάλων αστικών κέντρων. Για παράδειγμα στον Δήμο Πειραιά αναλογούν μόλις 2.5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Στο πλαίσιο αυτό, η διεκδίκηση της αξιοποίησης του Ελληνικού και η ανταποδοτική χωροθέτηση μεμονωμένων χώρων πρασίνου ή πράσινου δικτύου στις γύρω περιοχές και την Αθήνα, προς όφελος των Δήμων και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι μονόδρομος. Επί θητείας Μπιρμπίλη η κάρτα μέλους σε μια Μη Κυβερνητική Ομάδα (ΜΚΟ) λειτουργούσε ως διαβατήριο για την είσοδο στο Υπουργείο. Έφτασε η ώρα να αντιστραφούν οι ρόλοι και οι ΜΚΟ να ζητήσουν διαπίστευση προθέσεων από το ΥΠΕΚΑ αναφορικά με τα σχεδιαζόμενα στο Ελληνικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου