Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Το στοιχημα της επομενης ημερας chapter #1


Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης και Αυτοοργάνωσης θεωρώ ότι είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι η αναπτυξιακή δυναμική σε τοπική κλίμακα είναι αξιοσημείωτη. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να θωρακιστεί το Αυτοδιοικητικό περιβάλλον μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, που με μια πρώτη προσέγγιση αφορούν:

1. Στην υποστήριξη καινοτόμων και βιώσιμων αναπτυξιακών δράσεων. Χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα η εμμονή στην επιχορήγηση αναπλάσεων πλατειών. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να ξεπεράσει το αδιέξοδο δίπολο διοικητικών – πολιτικών πράξεων και να εντάξει στην προγραμματική της αντζέντα ουσιαστικές αναπτυξιακές δράσεις με πριβαλλοντικούς όρους. Η δημιουργία ενός ετήσιου αθροιστικά μοριοδοτούμενου πίνακα από την κεντρική διοίκηση σε συνεργασία με τις υπρεσίες της Ε.Ε., προϊόντος των αναπτυξιακών δράσεων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός δείκτης – εκτός των πληθυσμιακών κριτηρίων – για την κατανομή των πόρων από τα κρατικά και κυρίως ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

2. Στην υποστήριξη δράσεων που ξεπερνούν τα μονοσήμαντα διοικητικά όρια ενός Δήμου, αλλά απαιτούν συνεργασία περισσότερων Αυτοδιοικητικών μονάδων, ώστε το αποτέλεσμα να διαχυθεί σε μεγαλύτερη μερίδα πολιτών.

3. Στην ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που θα τυγχάνουν όμως ουσιαστικού κεντρικού ελέγχου, με αξιολόγηση και χρονοδιαγράμματα.

4. Συμμετοχή σε τοπικά και περιφερειακά θεσμοθετημένα δίκτυα της Ε.Ε., ώστε να συνδιαμορφώνονται πολιτικές, που έχουν εφαρμογή και στην Ελλάδα.

5. Δημιουργία των κατάλληλων δομών, ώστε τα υπηρεσιακά στελέχη να μπορούν να αξιοποιήσουν το επιστημονικό τους υπόβαθρο. Κατ’ αντιστοιχία των Γενικών Διευθυντών της κεντρικής διοίκησης, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει πάγια υπηρεσιακή συνδρομή στις Γενικές Γραμματείες. Επίσης, μπορεί να εξεταστεί το σενάριο της μικτής πολιτικής και υπηρεσιακής διοίκησης των Αυτοδιοικητικών μονάδων, με επιστημονικά καταρτισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες να καταλαμβάνουν κομβικές θέσεις αντιδημάρχων.

6. Στην ενσωμάτωση του εθελοντικού κινήματος στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης χωρίς να υποβαθμίζεται η υπηρεσιακή διάσταση. Η θεσμική κατοχύρωση της εθελοντικής προσφοράς είναι κρίσιμη. Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται στους φορείς της Αυτοδιοίκησης να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές που συμμετέχουν στην υλοποίηση προγραμμάτων τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου